Erika Žáková z Green Leaves: Momentálně peču na objednávku a vymýšlím jednorázové akce

Na restaurační a cateringové služby dopadají současná karanténní opatření nejtvrději. Co se dá v takové situaci dělat? A jak vypadají výhledy do budoucna? O tom jsme se bavili s Erikou Žákovou, duší veganského projektu Green Leaves.

 Jak dlouho už podnikáte? Můžete napsat něco k začátkům a krátce popsat svůj příběh?

Podnikat jsem začala před třemi lety. V té době jsem dokončovala bakalářský titul a věděla jsem, že nechci dál studovat. Už od začátku studií jsem si hrála s myšlenkou, že bych ráda dělala práci, která mě baví. Vaření veganského jídla byl můj největší koníček a láska, tak jsem se rozhodla tuto myšlenku realizovat.

Dva roky jsem vařila na festivalech a během té doby sbírala kontakty. Podnikání jsem tak změnila z festivalového stánku na cateringovou firmu zaměřující se na veganskou kuchyni. V loňském roce jsem spolu s cateringem také 10 měsíců provozovala mexické street foodové okénko. Mnohé mě to naučilo, opravdu obdivuji všechny provozovatele restaurací. „Okénko“ jsem nakonec pustila, protože jsem si chtěla dál zachovat možnost určité svobody. A to vám takový podnik nedovolí.

Erika Žáková z Green Leaves

Kdy jste se rozhodla založit vlastní web a jak celý vypadal celý proces tvorby?

Vlastní web jsme chtěli založit už dlouho, ale až karanténní opatření mě patřičně „rozhoupalo“ celou věc s webem uspíšit. Jelikož je moje podnikání zaměřeno na cateringové služby, skončila jsem ze dne na den bez jediné zakázky.  Musela jsem začít přemýšlet, co dělat, abych si vytvořila alespoň nějaký příjem. Logicky se objevil nápad vařit obědy a jídlo následně rozvážel lidem domů.

S webem mi pomohla sestra, která má se stránkami od Webnode již nějaké zkušenosti. Během dvou dnů nepřetržité práce dokázala vytvořit web, který obsahoval jednoduchý objednávkový formulář, fotogalerii, menu a pár informací o mě. K tomu máme také facebookový profil a Instagram.

Web jsme měli zprovozněný týden a fungovalo to skvěle. Nicméně jsme sledovali, že se situace zhoršuje a rozhodli jsme se být zodpovědní. Nechtěli jsme častým pohybem venku ohrožovat své rodiče a prarodiče se kterými se setkáváme a spadají do rizikové skupiny. Takže jsme rozvozy stopli.

Může se živnostník vůbec nějak připravit na podobnou situaci, která dokáže ochromit život v Česku?

Já jsem rozhodně připravená nebyla a myslím si, že na něco takového se ani připravit nelze. Tato situace trvá už měsíc a půl a její konec je v nedohlednu. Nikoho z nás by na začátku roku nenapadlo, že za tři měsíce přijde pandemie a všechno bude jinak.  Já konkrétně mám finanční rezervy na dva měsíce, ale co bude pak, to netuším. Věřím, že brzy se opatření rozvolní a všichni pomalu najedeme zpět do pracovního tempa, na které jsme zvyklí.

Veganské zákusky od Green leaves

Kdy jste vy sama začala dělat nějaká byznysová opatření?

V podstatě jsem začala reagovat okamžitě. Během ledna jsem totiž byla na cestách v Asii, kde jsem si tu paniku lidí prožila v podstatě o dva měsíce s předstihem. Když se u nás objevili první nakažení, bylo mi jasné, že jich bude přibývat a přijdou jistá omezení. Pak to šlo všechno rychleji, než jsme všichni čekali. Pozastavila jsem investice a vymyslela náhradní plán, který měl zajistit alespoň malý příjem.

Jakým způsobem ovlivnila současná situace (epidemie, karanténa, …) vaše podnikání?

Úplně od základu. Padly mi všechny domluvené zakázky. Blíží se svatební sezóna, která je v mém odvětví velmi zásadní. Zatím jen čekám, jak se bude situace vyvíjet. Momentálně pečeme alespoň dorty na objednávku a vymýšlím jednorázové akce. Např. teď jsem tvořila velikonoční krabičku s dezerty.

Obejdete se bez pomoci a náhrad od státu? Uvítala byste nějakou formu podpory nebo konkrétních státních pobídek?

Jsem ráda, že odpadla povinnost platit sociální a zdravotní pojištění. To mi rozhodně pomohlo. Taky využiji programu „Pětadvacítka“.

Barevné, voňavé a chutné – jídlo z Green leaves

Budete ještě zavádět nějaká další opatření?

Momentálně nic dalšího neplánuji.

Jakým způsobem Covid 19 ovlivňuje rozvoj vašeho podnikání a pracovní budoucnost?

Rozvoj mého podnikání právě teď úplně stojí a nehýbe se. Před pandemií jsem měla mnoho nápadů k jejichž realizaci se plánuji vrátit. Taky pracujeme na tvorbě nového cateringového webu. Netuším, jakým způsobem se bude situace vyvíjet, ale věřím, že když člověk dělá práci, kterou má rád a naplňuje jej, tak uplatnění vždy najde.

Plánujete vytvoření vlastního webu? Vyzkoušejte tohoto průvodce krok za krokem.

Rozjeli jste úspěšně svoje podnikání a najednou se situace otočila o 180 stupňů? Pokud máte svoje stránky u Webnode, napiště nám do komentářů. Další rozhovor může být právě s vámi!